Natuur in Friesland

De Gudsekop is het motorloze skûtsje. En dat betekent wat!

Varen op de Gudsekop is varen met de natuur en in de natuur. 100 jaar geleden was het vooral gratis om de wind te gebruiken, nu is het CO2-vrij! En aan boord van de Gudsekop zit je nooit in de herrie en de stank van een scheepsdiesel.

Het vaargebied van de Gudsekop is het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Dat is het merengebied, maar ook bijvoorbeeld het Nationaal Park Alde Feanen. En soms maken we een uitstapje naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Omdat er geen motor aan boord is, mag het schip op plekken komen die meestal ‘kanogebied’ worden genoemd. Van bruine kiekendief tot roerdomp, van baardmannetje tot snor en van otter tot waterslangetjes, er zweeft, fladdert, fluit en zwemt van alles vlak om je heen!

Aan boord ben je niet alleen overdag in de natuur, het overnachten doen we meestal ook niet in ‘de beschaving’. De hele avond en nacht doorbrengen op een meter afstand van een rietkraag is een belevenis op zich.

Met enige regelmaat wordt er een themaweekend georganiseerd. Voorbeelden hier van zijn een vogelweekend (met gids), een wolkenweekend (met meteoroloog die over alle weersverschijnselen uitleg geeft) of een waterweekend (met hydroloog).

Spreekt natuurlijk varen je aan? Kom een weekendje meevaren! En ben je daarna enthousiast? Je kan vaker meegaan, met een groep vrienden of familie het schip huren, zelf bemanning worden of een keertje een themaweekend (mede) organiseren. Neem vooral contact op om te kijken wat mogelijk is!