Wintervergadering 2021: Gudsegevoel vanaf de bank

Wanneer ik denk aan de jaarlijkse wintervergadering is een middag op de bank niet het eerste wat in me opkomt. Vorig jaar maakte ik ‘m voor het eerst mee en sinds ik de deuren van de Averechts achter me dichttrok keek ik uit naar de volgende editie. Ik vond het zo gezellig om iedereen te zien en spreken (en weet nu dat pizza net wat lekkerder smaakt na het prisoners-dilemma dat komt kijken bij het bestellen ervan). Vandaar ook dat ik ietwat opzag tegen dit jaar: online vanaf de bank kan nooit zo leuk en gezellig zijn als live in een café.

Niets bleek minder waar te zijn. Terwijl ik in de virtuele vergaderruimte wachtte op het startschot kwamen er telkens nieuwe hoofden in beeld met “Heey wat leuk om jou weer te zien!” en “Hoe is het?”, precies zoals vorig jaar in het café. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar ik voelde dezelfde gezelligheid vanaf het scherm mijn studentenkamertje vullen. 

Nadat iedereen in kleinere groepjes heeft bijgekletst in de zijruimtes van de virtuele vergadering verschijnen alle 35 hoofden tegelijkertijd op mijn scherm en kan de vergadering beginnen. Voor wiens hoofd daar niet tussen zat benoem ik de (wat mij metreft) belangrijkste hoofdlijnen:

Te beginnen met het feit dat het bestuur completer dan ooit is: Reinder vult het bestuur aan, waardoor dat nu 6 leden telt. Zijn toevoeging bewijst zich direct nuttig: samen met Tjebbe heeft hij hard gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuwe website, die inmiddels online staat. Naast deze zeer positieve ontwikkelingen heeft het bestuur helaas ook een ietwat verdrietige mededeling. Na veel overleg afgelopen jaar bereikten bestuur en RvT de consensus dat het verhuur niet plaats kan vinden zolang de anderhalvemetersamenleving in stand blijft. Dit heeft natuurlijk repercussies voor het financiële plaatje van de Gudsekop. Na verschillende scenario’s te hebben doorgerekend hebben bestuur en RvT besloten het schip voorlopig op te bokken op de werf. Dit scheelt een hoop in onderhouds- en stallingskosten, waardoor de financiële schade van de crisis beperkt wordt. Gelukkig blijft de mogelijkheid bestaan om, zodra dat weer kan en mag, het schip te water te laten en gewoon weer volop te varen. 

Met dat in het achterhoofd wordt ook het vaarschema geopend. Voor nu worden alle boekingen tot en met april afgezegd. Iedereen hoopt natuurlijk dat daarna de mogelijkheid tot meerdaagse tochten weer bestaat! Tot die tijd kunnen we alsnog het vaargevoel naar de woonkamer halen: Tjebbe organiseert vanaf 21 maart elke twee weken een virtuele roef-sessie. Hierbij geeft, net als in het “echt”, een Gudsekopper een kort theorielesje over het varen op de Gudsekop. Iedereen mag zich opgeven om een lesje te verzorgen en/of te volgen. Voorbeelden van onderwerpen die nu op de planning staan zijn de natuurkunde achter het zeilen, leiderschap aan boord en de knopen/steken die je ècht moet kennen als je weer aan boord stapt. 

Terwijl iedereen nog gezellig napraat en verder discussieert in de verschillende hoeken van het virtuele vergadercafé, scroll ik met weemoed door mijn mapjes met Gudse-foto’s. Ik mis het zeilen, de emmer met de brede rand en het gevoel van een zonverbrand gezicht na een zomertraining. Ik ben zeer positief verrast door het gezellige Gudsekop-gevoel dat van mijn scherm spatte en klap tevreden mijn laptop dicht, maar ik kan niet wachten tot we elkaar weer aan boord ontmoeten. Tot die tijd draag ik met trots mijn Gudsetrui tijdens het dagelijkse ommetje en denk ik aan jullie wanneer ik ‘s avonds mijn olielampjes aansteek.

Veel liefs,

Sofie